04
Eyl
09

Rum katliamı değil Türk katliamı..!

Rum katliamı değil Türk katliamı!

Rumların Kıbrıs’ta Türklere yönelik ilk saldırıları daha 1912’de Balkan Savaşı’nda başlar. Rumlar, Balkan yenilgisini fırsat bilerek “ENOSİS ve Yaşasın Yunanistan” sloganları atarak Hamitköy’de oturan Türklere saldırdılar. Bu saldırılarda 4 kişi öldürüldü. 100’den fazla kişi yaralandı. Ayrıca bu saldırının ardından “Rum’dan Rum’a” kampanyası başlatarak, Türk dükkan ve mallarını boykot edip, Türklerin ekonomik bakımdan çökertilmesi için Türk halkı üzerinde dayanılmaz baskılar uyguladılar.

Kareklas Olayı: 1927 yılında Hacı Halil adındaki bir Türk’ü öldüren Jambo adlı Rum’u, kaçtığı Atina’dan Kıbrıs’a getirmekle görevlendirilen Kareklas adlı polis memuru, “Türk öldürmek suç değildir” diyen Rumların Jambo’yu nasıl koruduğunu bir raporla anlatmıştır:

“Jambo siyasi suçlu ve Kıbrıs’ın kahramanı ilan edildi ve affını talep eden yazılı başvurular halka imzalatılıp Yunan hükümetine sunuldu. Hacı Halil’in fanatik bir Rum düşmanı ve ENOSİS’e büyük engel teşkil ettiği için Jambo tarafından öldürüldüğü Yunan devlet makamlarına inandırılmaya çalışıldı. Jambo Yunan adalet bakanı Angelopulos tarafından abide bir şahsiyet olarak görülüyordu.” İade kararı alınmadı çünkü böyle bir durumda halkın polise saldırıp onu kurtarması kararlaştırıldı ve bir çok Kıbrıslı da Kıbrıs’tan gönderdikleri mektuplarda ihraç emri aleyhine çalışanları teşvik ettiler. Larnaka’da toplanan bağışlar Jambo’ya gönderildi. “Jambo olayı” bir anlayışı oturtmuştu: “Türk öldürmek suç değildir. Türk öldüren bir kahramandır.”


1931 Olayı: Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması için başlatılan ayaklanma (1921 yılında İngiliz yönetimine başvurarak ENOSİS için başvuran Rumların 10 yıl sonra başlattıkları girişim). Yunan Konsolosu Kyrou’nun kışkırtmalarıyla “Milli kurtuluşumuz Yunanistan’la birleşmektir” diyen Papaz Nikodimos’un peşine takılan Rumlar, ilhak sloganları atarak hükümet binalarına sadırdılar ve Vali Konağı’nı yaktılar. Saldırıda 7 kişi öldü, 67 kişi yaralandı ve binlerce liralık maddi hasar meydana geldi.

EOKA Saldırıları: Kıbrıs’taki Türk halkını yok edip, adayı Yunanistan’a bağlamak için kurulmuş bir terör örgütü olan EOKA, 1 Nisan 1951’de ilk bombalarını patlatarak eyleme geçti. Eylem yaptığı dönemde yüzlerce Türk’ü öldüren EOKA militanları, 30 Türk köyünü yakıp buradaki Türkleri göçe zorladılar. 1963’te yeniden saldırılara başlayarak ve bu kez de 500’den fazla Türkü katlederek onbinlerce Türk’ü göçe zorladılar.

Sinde Katliamı: 12 Temmuz 1958’de işlerine gitmek üzere 4 araçlık bir konvoyla köylerinden ayrılan İnönü’lü Türklere yolu kalasla keserek pusu kurdular. Ateş ederek 5 Türk’ü şehit ettiler.

Atlılar Katliamı: Rumlar, 13 Temmuz 1958’de, küçük bir Türk köyü olan Atlılar’da 3 Türk’ü ovada hayvanlarını otlatırken katlettiler.

Üç Şehitler Katliamı: Rumlar yine 1958 Temmuzu’nda Goşi diye bilinen köyün sakinlerinden üç genci gaddarca vurarak şehit ettiler.

Ayvasıl Katliamı: Aralık 1963’te, Ayvasılı köyünde, Rumlar gece yaptıkları baskınla çocuk, yaşlı kadın demeden 21 kişiyi katlettiler.

Kanlı Noel: 21 Aralık 1963’te de AKRİTAS planının silahlı eylem safhasını Lefkoşa’da uygulamaya başladılar. Gözü dönmüş Rumlar, Türk evlerini ateşe verdiler, Rum kesiminde bulunan Lefkoşa Genel Hastanesi’nde yatmakta olan Türk hastalarını katlettiler.

Yine buna benzer baskınlarla Rumlar, Arpalık Köyü’nde kadın ve çocuklardan oluşan 5 Türk’ü, Lefkoşa’nın Kumsal semtinde, Doktor Binbaşı Nihat İlhan’ın evini basarak, eşini ve 3 çocuğunu banyo küveti içinde katlettiler.

Rum polisler, “Enosis” diye naralar atarak Atatürk heykelini ve Türk Lisesi öğrencilerini kurşun yağmuruna tuttular.

Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in Katledilmesi: Ağustos 1964’te Rumlar, Dillirga bölgesinde zulüm ve terörlerini şiddetlendirerek genel bir katliama giriştiler. Türkiye bu hareketi önlemek için birkaç uçağını Kıbrıs’a gönderdi ve sınırlı bir hava hareketi ile Ksero limanı tahrip edildi. Bu sırada Rumlar tarafından düşürülen uçağımızın pilotu Yüzbaşı Cengiz Topel, paraşütle Peristorenari köyü yakınlarına indi ve Rumlar tarafından esir alındı. Rum hastanesinde hafif yaralı olarak yattığını söyleyen Rumlar, bir gün sonra öldüğünü bildirdiler. Bazı haberlere göre, intikam hırsı ile dolu olan Rumlar Cenevre Konvansiyonu’nu hiçe sayarak çeşitli işkence metodlarıyla, hatta damarlarındaki kanı çekip alarak Topel’in ölümüne sebep olmuşlardır.

Geçitkale Saldırısı: 1 Kasım 1967 günü Rumlar, Geçitkale ve Boğaziçi köylerine Grivas komutasında 200’ü aşkın zırhlı araç ve son model silahlarla donatılmış binlerce Rum ve Yunan askeri ile saldırdılar. Mevzilerdeki mücahitleri öldürüp, köyleri yağmalamaya ve bazılarını ateşe vermeye başladılar. Bir ihtiyarı evinde otururken kurşunlayıp öldürdüler, üzerine mazot döküp yaktılar ve çocukları korumak için kendini siper eden yaşlı bir kadını da katlettiler.

Alaminyo Katliamı: Türkiye 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtına girişince, 183 Türk ve 350 Rum’un yaşadığı Karma Alaminyo köyündeki Rumlar, Türk bölgesini basarak buldukları kadın, erkek, yaşlı ve çocukları esir alıp köydeki Rum okuluna hapsettiler. Köyün Türk gençlerinin hemen hemen hepsini toplayıp kurşuna dizdiler. Buldozerlerle çukur açıp cesetleri çukura atarak üstünü örttüler. Yaşları 6 ile 80 arasında değişen 20 Türk o gün öldürülmüştür.

Sandallar Katliamı: Rumlar, harekât’ın başladığı gün, Mağusa ilçesine bağlı 50 nüfuslu Sandallar köyündeki Türkleri katlettiler. Saldırıdan sadece 5 -6 Türk kurtulabildi.

Taşkent katliamı: Taşkent köyünde Rumlar tarafından esir alınıp kurşuna dizilen 82 ki?inin içinde bulunduğu bir toplu mezar ortaya çıkarılmıştır.

Rumlar tarafından katledilen Türklerin toplam sayısı 243’tür. Kayıp sayısı 803, Yaralı 3500, sakat ise 280’dir. Katliamlara maruz kalan Türkler, yaşadıkları 103 karma köyü terk etmek zorunda kalmışlardır. Büyük ölçüde, mal, malzeme, araç ve gereç kaybına da uğramışlardır.

Serap Yeşiltuna


0 Yanıt to “Rum katliamı değil Türk katliamı..!”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın


İstatistikler

  • 2.406.122 Tıklama

Son Eklenen Yazılar

Eylül 2009
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

En fazla oylananlar