31
Ağu
09

Bulgaristan’da Türklere yönelik ırkçılık tırmanıyor

Bulgaristan’da 5 Temmuz tarihinde gerçekleşen seçimlerin ardından ülkedeki Türkleri artık çok daha zor günlerin beklediğini yazmıştık. Son seçimlerde, 8 yıldır koalisyon hükümetinde yer alan Hak ve Özgürlükler Hareketi muhalefete düştüğü gibi, Türklere karşı ırkçı tutumlarıyla bilinen sağ partiler büyük bir başarı kazananak iktidara gelmeyi başarmıştı.

Yeni hükümetin iktidarı devralmasının üzerinden daha bir ay bile geçmedi ama Bulgaristan’daki Türk karşıtlığı artan bir hızla giderek tırmanıyor. Son tartışma konusu ise devlet televizyonunda yayınlanan Türkçe haber bültenleri.

Ülkenin en büyük üçüncü kenti Varna’da Bulgar Erkekleri Partisi (?) tarafından organize edilen imza kampanyasında Türkçe haber bültenlerinin yayınının durdurulması için 3 gün içinde tam 12.000 imza toplandı. Parti lideri Rosen Markov, topladıkları imzaları devlet televizyonunun genel müdürüne göndereceklerini söylüyor ve 10 Kasım tarihine kadar yayınlar durdurulmazsa Sofya’daki televizyon binasınının parti üyelerince abluka alınacağı tehdidinde bulunuyor.

Sağ koalisyonun başbakanı Boyko Borisov her ne kadar seçimlerden önce Türk nüfusa ayrımcılık yapılmasına izin vermeyeceğini söylemiş olsa bile, aşırı ırkçı ATAKA Partisi’nin son teklifine verdiği destek, Bulgar Erkekleri Partisi’nin önerisine de sıcak bakacağını gösteriyor. Bilndiği gibi ATAKA, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı isyan sırasında yaşamlarını yitiren Bulgarlar için bir anma günü belirlenmesi önerisi getirmişti. ATAKA ayrıca, ülkede seçmeli olarak uygulanan Türkçe eğitimin kaldırılmasını da istiyor. Yani yakında Ermeni, Kürt, Yunan soykırımı iddialarının ardına bir de Bulgar soykırımı iddiaları eklenirse şaşırmamak lazım. Böyle bir Dışişlerimiz olduktan sonra biz daha böyle çok suçlamalarla muhatap oluruz.

Yavuz Selim


0 Yanıt to “Bulgaristan’da Türklere yönelik ırkçılık tırmanıyor”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın


İstatistikler

  • 2.406.204 Tıklama

Son Eklenen Yazılar

Ağustos 2009
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

En fazla oylananlar