31
Ağu
09

ABD’nin Afganistan’daki en kanlı yılı

2009 yılı daha şimdiden Afganistan’da en çok yabancı askerin öldüğü yıl haline geldi. ABD operasyon üstüne operasyon yapsa da, asker-sivil ayrımı gözetmeksizin her tarafı hava bombardımanına tutsa da sonuç değişmiyor: Afganistan’da Taliban her geçen gün nihai zafere bir adım daha yaklaşırken, ABD’ye gönderilen tabut sayısı sürekli tırmanıyor.

Oysa 2001 yılında 11 Eylül saldırılarını bahane ederek Afganistan işgalini başlattıklarında ABD ordusu kendinden son derece emin görünüyordu. Taş devri koşullarında yaşayan, doğru dürüst teknolojik bir silaha sahip olmayan düzensiz birlikler karşılarında ne kadar dayanabilirdi ki? Fakat aradan geçen her yıl, Pentagon’un ne büyük bir hesap hatası yaptığını ortaya koydu. Bırakın Afganistan’da kontrolü ele geçirmeyi, Taliban güçleri NATO birliklerini neredeyse kışlalarına hapsetti.

Geçtiğimiz hafta ise NATO gücünde görevli 4 Amerikan askerinin yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmesi ile de 2009 yılı daha şimdiden Afganistan’da en çok yabancı askerin öldüğü yıl haline geldi. Son saldırıyla birlikte bu yıl içinde Afganistan’da yaşamını yitiren ABD askerlerinin sayısı 295’e yükseldi; 2001 Ekiminden bu yana ise 800.

Evet, tüm ağır silahlarına ve teknolojik üstünlüğüne karşın NATO güçleri Taliban karşısında yenilgiye mahkum görünüyorlar. Her geçen yıl artan ölü sayısı bunun bir kanıtı. Afganistan’da görevli 57.000 ABD askerinin psikolojik durumlarının ne olduğunu tahmin etmeye hiç gerek yok. Ölme sırasının ne zaman kendilerine geleceğini ya da ne zaman bu cehennemden kurtulacaklarını hesaplıyorlar. Pentagon da bu durumun farkında olmalı ki, artık Afganistan’daki askeri gücün yarısını özel güvenlikçiler oluşturuyor.

ABD ordusunda ise insanlık yönünden ufak bir değişme var. Şimdiye kadar asker-sivil ayrımı yapmadan herkesi katleden ve bu yüzden bütün Afgan halkının Taliban saflarına geçmesine neden olan ABD ordusu ya kamuoyundan gelen tepkilerden ya da savaşı kaybetmek üzere olduğunu anladığından taktik anlamda ufak bir değişikliğe gitti.

Geçtiğimiz hafta ABD ordusuna ait AH-64 tipi bir helikopter, yaralı bir Taliban komutanının tedavi gördüğünün iddia edildiği Paktiya vilayetinde bulunan bir hastaneyi vurdu. ABD ordusunun bir hastaneyi bombalaması hepimiz için gayen sıradan bir haber; ne de olsa bu konuda sabıkası bir hayli fazla. Ancak bu kez, saldırıdan önce sivillerin hastaneyi terk etmesine izin verip ondan sonra çatışmaya girmişler.

ABD adına sevindirici bir gelişme. Eskiden olsa, sivillerin tahliyesini falan beklemeden, kurunun yanında yaş da yanar hesabı doğrudan saldırırlardı. Anlaşılan savaşı yitirmek üzere olduklarının farkına varmaları onları böylesi bir konsept değişikliğine zorunlu bırakmış. Fakat bunun için artık oldukça geç gibi görünüyor. Zira ortada artık uzatmaları oynayan bir savaş var.

Yavuz Selim


0 Yanıt to “ABD’nin Afganistan’daki en kanlı yılı”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın


İstatistikler

  • 2.406.204 Tıklama

Son Eklenen Yazılar

Ağustos 2009
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

En fazla oylananlar