31
Ağu
09

AKP’den yeni yargı atağı

AKP’den yeni yargı atağıTüm Türkiye Kürt açılımına kilitlenmişken, AKP stratejik bir adım daha atarak yargı reformuna girişti. Yargı reformu diyorlar ama siz bakmayın, bunların yargı reformu dedikleri şey aslında yargıyı tamamen ellerine geçirmek için yaptıkları bir düzenleme. Gerekçeleri de hazır zaten. Neymiş efendim yargıyı AB’ye uyumlu hale getirebilmek için yaptıkları bir düzenlemeymiş bu.

Konu ile ilgili ilk açıklamayı Adalet Bakanı Sadullah Ergin yaptı. Ergin yaptığı açıklamada, yapılması düşünülen değişiklikler için uluslararası metinlerden referans alındığının altını çizdi.

Yapılması planlanan değişikliğin esas hedefi ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi’nin yapılarının değiştirilmesi olacak. Anlayacağınız HSYK ile Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinden bir kısmının TBMM ( siz onu AKP olarak okuyun ) tarafından seçilmesi hedefleniyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından açıklanan eylem planına göre;

Yargıtay ve Danıştay kökenli 5 üye ile birlikte Adalet Bakanı ve müsteşarından oluşan HSYK üyelerinin sayısı 20 veya 21’e yükseltilecek. HSYK’nın doğal üyeleri sayılan Adalet Bakanı ve müsteşarı yerinde kalacak. Yargıtay ve Danıştay kökenli üyeler dışında kalan üyeler ise TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

HSYK’ya Yargıtay ve Danıştay dışında birinci sınıf hâkim ve savcılar, Türkiye Adalet Akademisi’nin hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar üye olabilecek.

Bunun yanı sıra eylem planında Anayasa Mahkemesi ile ilgili de şunlar planlanıyor:

Bazı kararları siyasi bulunan Anayasa Mahkemesi’nin yapısı bütünüyle değiştirilecek.

Yüksek Mahkeme’nin görev tanımı yapılacak ve yeniden yapılandırılma çalışmalarına başlanacak.

Anayasa mahkemesi’nin üye sayısının artırılması, AİHM gibi dairelerden oluşması, üyelerden bir bölümünü TBMM’nin seçmesi gibi düzenlemeler getirilecek.

Ancak AKP’nin önünde bu değişikliği yapması için bir engel var. O da Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi için Anayasa değişikliğinin şart olması. Mevcut durumda AKP’nin tek başına bu değişikliği gerçekleştirmesi ise mümkün değil. O nedenle muhalefetin desteğine ihtiyacı var. Gerek CHP gerekse MHP yaptıkları açıklamalarla bu yönde bir değişikliği desteklemeyeceklerini belirttiler ama bu muhalefete ne kadar güvenilir bilinmez.

Bununla birlikte Askeri Mahkemelerle ilgili de birtakım değişiklikler öngörülüyor. Buna göre; Askeri mahkeme heyetlerinden subay üyelerin çıkarılması, mahkemelerin askeri alanların dışına çıkarılması, mahkemelerin görev tanımlarının yeniden yapılması ve böylece askeri yargının sadece belirlenecek görevler çerçevesinde çalıştırılması planlanıyor.

Bir de Kürt açılımına uygun olarak mahkemelerde Kürtçe bilen güvenilir kişilerden oluşan bilirkişiler bulundurulacak.

Şayet bu değişiklikler gerçekleştirilirse, AKP uzun zamandır başına bela olan HSYK’dan kurtulmuş olacak. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi de işlevsiz hale getirilecek. Böylelikle Tayyip de özlemini çektiği faşizmi tam anlamıyla kurmuş olacak.

Okan İşbecer


0 Yanıt to “AKP’den yeni yargı atağı”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın


İstatistikler

  • 2.406.204 Tıklama

Son Eklenen Yazılar

Ağustos 2009
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

En fazla oylananlar